Foto's

Interview met Isak Kalmijn!

INTERVIEW MET ISAK KALMIJN

 

Je eigen onderneming opstarten. Veel mensen dromen hier over. Bij sommige zit het ondernemen in hun bloed of wordt het met de paplepel ingegoten, bij andere is het weer een totaal nieuwe uitdaging en hebben zij geen idee wat te verwachten. Eén ding hebben zij gemeen. Iedereen wil het uiterste uit hun bedrijf halen en doet er alles aan om hun grote droom te verwezenlijken! Iedere ondernemer ofwel dromenjager heeft een beeld voor zich en probeert met alle kracht die hij of zij in zich heeft dit doel te behalen!

Zonder groot start kapitaal, zonder personeel maar wel met een hele grote dosis inzet, motivatie en maar één droom is Isak Kalmijn het avontuur 'dromen najagen' aangegaan. Wat is zijn geheim en wat heeft hem zo ver gekregen om zijn droom niet op te geven? In het interview wat ik, Chantal van der Kleij, met Isak heb gehouden heb ik geprobeerd om hier achter te komen!

Isak is 44 jaar en sinds april 2015 eigenaar van één van de gezelligste en snelst groeiende horeca ondernemingen in Zoetermeer. Bij Daan. ‘Zullen we even een bakkie gaan doen bij Daan?’ is tegenwoordig een vraag geworden die bijna heel Zoetermeer en omstreken al eens heeft uitgesproken.Wat in het begin een klein, tijdelijk, knus (roze) koffie zaakje was met  ongeveer 2 personeelsleden is ondertussen uitgegroeid tot een lunchroom met meer dan 10 man personeel. Een rij met wachtende gasten tot er een tafeltje vrij komt of mensen die elkaar niet kennen maar aan dezelfde tafel zitten omdat alle 31 tafels vol zitten? Niks geks voor Bij Daan! Een groot terras midden in de passage van het Stadshart is inmiddels ook toegevoegd. Toch weten zij, ondanks alle hectiek, de huiselijkheid en de persoonlijke aandacht voor de klanten te behouden. 

Samen met 'zijn Daan' zorgt hij ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is en de gasten met een glimlach weer de deur uit gaan. zijn zij het ideale duo om deze zaak te runnen! Bij Daan is ontstaan uit een voorliefde voor het ondernemen en horeca, een droom en een ontzettend warm hart. Daan heeft voorheen 20 jaar lang in de schoenen gewerkt maar langzamerhand heeft Bij Daan haar voorliefde voor schoenen verkopen overgenomen!

Benieuwd naar het interview? Lees dan snel verder!

Wat waren vroeger je toekomstdromen?

Toen ik nog heel klein was wilde ik altijd politieagent worden. Maar eigenlijk vanaf dat ik 13 ben wil ik al een mijn eigen horeca onderneming. Ik ben toen begonnen met afwassen in de horeca en daarna heb ik twee opleidingen gedaan om kok te worden. Ik ben zelfs nog Europees kampioen a la minuut koken geweest! 
Hoe zou je Bij Daan het best omschrijven?
Ik zou Bij Daan het beste omschrijven als een lunchroom waar je bij ons op visite komt! Het is ook zo ingericht als ons eigen huis. Wij zien Bij Daan ook zo!

Wat deed je voor werk voordat je Bij Daan hebt opgezet?
Voordat ik Bij Daan heb opgestart ben ik accountmanager geweest voor koffie en thee. Ik ging diverse horeca zaken langs om koffie of thee te verkopen en te leveren. Dus vandaar dat de stap ook niet gek is geweest om een (in eerste instantie) een koffie/thee zaakje te openen.
Wat heeft ervoor gezorgd dat jij de stap hebt genomen van het dromen over naar het doen van?
Toen ik op een avond met een vriend en mijn vriendin in een kroegje in Amsterdam zat kwamen wij op het onderwerp om koffie en thee voor mezelf te gaan verkopen. Omdat die vriend in het beheer van de passage zit heeft hij toen aangeboden om te kijken of het mogelijk is om een unit te huren. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Met onwijs veel hulp van vrienden en familie hebben wij de zaak helemaal naar onze smaak verbouwd en ingericht. Nadat alles klaar was zijn wij, op 10 april 2015 begonnen. Wij zijn al vrij snel van winkel tot horecazaak uitgegroeid. Dankzij die vriend van mij heb ik eigenlijk de stap genomen om het gewoon te doen! Hij is eigenlijk de schuldige! ;)

Wat zijn jou valkuilen op het gebied van ondernemen?
Ik zie geen valkuilen alleen maar uitdagingen! :)
Wat maakt jou een goede ondernemer en een goede baas?
Ik ben creatief, heb een niet lullen maar poetsen mentaliteit, vind het onwijs leuk om met mensen om te gaan, ben altijd open en eerlijk tegenover mijn personeel. En ik ben af en toe wel in voor een grapje! Meestal ben ik ook de gene die ze maakt, haha!
 
Vind je het gebruik van social media belangrijk voor je onderneming?
Ja, er komt heel veel respons uit onze social media kanalen. Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit en moet je hier wel gebruik van maken. Maar ondanks dat een groot deel van onze doelgroep geen gebruik hiervan maakt krijgen wij onwijs veel mensen op bezoek die ons gevonden hebben via Facebook! Daarnaast zijn wij ook bezig met een YouTube kanaal. Wie weet zijn wij over een tijdje wel de eerste vloggende horeca onderneming! Dat zou toch leuk zijn! 

Had je ooit gedacht dat je één van de snelst groeiende horeca ondernemingen in Zoetermeer e.o. zou worden?

Nee, dit had ik echt nooit gedacht of durven dromen. We zouden het kleinschalig houden maar dit liep al snel uit de hand. Omdat er onwijs veel vraag naar ons was hebben wij deze constant ingevuld. De vraag was zo hoog dat wij geen keus hadden. Vandaar dat wij ook nu een groot terras in de passage erbij hebben! Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Wij krijgen er allen heel veel energie van. 
Op welke momenten ben jij het gelukkigst dat je deze stap hebt genomen?
Zodra de eerste (vaste) gasten om half 9 de deur binnenstappen. Dan ben ik erg gelukkig! Maar ook als ik zie hoe gemotiveerd al de werknemers zijn maakt mij een gelukkig mens. 
Wat zou je willen meegeven aan mensen die ook hun eigen onderneming willen opzetten maar dit misschien niet durven?
Gewoon doen. Je kan beter zeggen ik heb het in ieder geval geprobeerd dan zeggen had ik maar.
Wat is jou doel voor de toekomst?
Ik heb nog heel veel doelen die ik waar wil gaan maken. De grootste is om ervoor te zorgen dat deze zaak zo goed blijft draaien als nu en om de mensen te blijven triggeren hier te komen lunchen of koffie drinken en gebak eten! En als we het dan hebben over hele grote dromen....Tja, dan zou ik het liefst het gehele land voorzien van Bij Daan's! 
Keiharde werkers met een doorzettingsvermogen waar je U tegen zegt. Isak en Daan zijn mensen waar wij allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen. Ook al is er een rot dag zij staan er wel weer dag op dag om iedereen te voorzien van een heerlijke lunch of koffie! Ik denk dat heel veel mensen dit als een goed voorbeeld mogen zien. Isak bewijst hier dat als jij geloof hebt in je dromen, deze zomaar werkelijkheid kunnen worden!